Pe Alec Blenche l-am descoprit demult. Odată cu Jup, ale cărui carți sunt nelipsite din biblioteca noastră. Jup ne-a însoțit în primii ani ai Mariei aproape seară de seară, o vreme îndelungată. Și acum își amintește cu drag de cartea ei preferată, Jup, un pisoi de soi – Orice pentru budincă. Dar și de alte personaje pe care le-a descoperit cu drag, de-a lungul timpului.
Lecții mari pentru copii mici
Prin cărțile lui Alec Blenche am aflat că poveștile pentru copii pot fi și altfel. Mi-au deschis poarta către un nou univers al copilăriei, în care eroii din povești sunt copii ca și ai noștri sau animăluțe magice ori doar buclucașe, dar care transmit lecții și mesaje puternice, demne de urmat. Așa am aflat că în poveștile pentru copii poți întâlni și altfel de personaje, nu doar zmei, balauri, dragoni, căpcăuni, lupi care mănâncă nepoțele colorate sau iezi nevinovați, vrăjitoare cu mere otrăvite, prințese închise în turn și prinți transformați în broaște. Am toată aprecierea pentru cărțile și basmele cu care am crescut noi, dar și generații întregi de copii. Dar parcă a sosit momentul pentru altfel de învățăminte pe care să le transmitem copiilor noștri. Sau, mai bine zis, alte metode prin care să le transmitem aceleași învățăminte legate de bunătate, prietenie, apreciere, curaj, iubire, bucurie.
Și uite așa am ajuns să umplu biblioteca Mariei cu aproape toate cărțile scrise de Alec Blenche. Am ajuns, evident, și la Erus. Pe care doar l-a răsfoit până acum, încă nu l-a citit. Dar spectacolul n-am vrut să-l ratăm sub nicio formă! Și ce spectacol!
Bucuroasă că am mai găsit bilete la una din reprezentații (pentru că anul trecut, nicio șansă), am cumpărat 3 bilete cu vreo două luni înainte de spectacol. Și am așteptat cu nerăbdare să mă las încântată de ce urma să văd, pentru că știam că va fi ceva cu totul deosebit. Buna mea prietenă fususe deja cu fetița ei, BFF a Mariei, și mi-a povestit de mai multe ori cât de mult le-a plăcut.
Așadar, mă așteptam să ne placă, dar fiind totuși o piesă de teatru pentru copii, m-am gândit că nu poate fi cu mult diferită de cele văzute până acum. Opera Comică pentru Copii, pentru că acolo se joacă piesa, are din plin motive de mândrie! Pentru că totul, de la costume, decoruri, lumini, muzică și, evident, prestația actorilor, a fost demn de orice mare scenă a lumii!!!
Recunoștința schimbă lumea
Așa cum aveam să descopăr, Erus și Valea Recunoștinței este mai mult decât o simplă piesă de teatru pentru copii – este o aventură captivantă, o lecție de viață și o experiență interactivă care îi poartă atât pe cei mici, cât și pe cei mari, într-un univers magic, plin de culoare, muzică și înțelepciune. O poveste care ne învață despre puterea recunoștinței, prietenie, bunătate și importanța valorilor autentice.
După ce a călătorit prin Valea Răbdării, apoi a Generozității și în cea de-a treia carte, în Valea Iubirii, Erus, micul erou al poveștii, pornește de această dată într-o călătorie prin Valea Recunoștinței, unde întâlnește diferite personaje fascinante, fiecare având câte o lecție valoroasă de împărtășit. Și fiecare lecție învățată, îl duce mai aproape de casă. Iar această a patra călătorie este cea redată pe scena teatrului într-un mod atât de maiestuos.
Una dintre cele mai frumoase și puternice lecții pe care spectacolul le transmite, este aceea că recunoștința nu este doar un sentiment, o emoție, ci o forță care ne poate transforma viața. Copiii învață că atunci când suntem recunoscători pentru ceea ce avem, atragem și mai multă bucurie și armonie în viața noastră.
În concluzie, Erus și Valea Recunoștinței nu este doar un spectacol, ci o călătorie emoționantă și inspirațională, ce reușește să aducă lumină și căldură în sufletele privitorilor. Un spectacol pe care orice copil ar trebui să-l vadă și care, cu siguranță, va rămâne o amintire prețioasă în inimile celor mici!