Laponia – Vacanță de basm la capătul lumii – Partea I

Au curs atâția biți și atâția pixeli pe internet despre vacanțele în Laponia, încât mă întreb ce-aș putea scrie diferit despre această destinație sau despre oricare alta. Poate nimic diferit, dar cu siguranță personalizat pe propria noastră experiență.

La noi, plecarea în Laponia a venit cumva fără să o programăm. Nu era pe lista pentru iarna trecută. Dar pentru că două dintre cele mai bune prietene ale Mariei își rezervaseră deja vacanța, am hotărât să mergem împreună și a fost cea mai bună alegere!

Pentru plecarea în Laponia, m-am pregătit aproximativ două luni. Am citit fel de fel de bloguri, am studiat vremea, m-am panicat, am cumpărat haine potrivite pentru întreaga familie și am plecat la drum.

A meritat din plin tot efortul. La un moment dat, simțeam așa, ca o sarcină pe care trebuie s-o duc la bun sfârșit, dar nu cu prea mare tragere de inimă. Dar mi-am zis că e o vacanță pe care, îmi place sau nu, o facem pentru Maria. Însă când am ajuns acolo, ne-am bucurat și noi, adulții, precum niște copii. Și dacă în prima zi mi-am propus să fiu atentă la tot din jur, că a doua oară nu mai batem drumul până acolo, deja la jumătatea vacanței ne făceam planuri pentru anul ăsta, să facem din vacanța în Laponia o tradiție pentru fiecare iarnă.

Nu vreau să povestesc prea mult despre itinerarii, programul complet sau prea multe sfaturi de călătorie, le găsiți din plin pe blogurile dedicate vacanțelor. Dar vreau să vă împărtașesc doar câteva lucruri care au făcut-o să fie o vacanță de vis.

 

Haina potrivită face vacanța fericită

Ne-au ajutat mult hainele potrivite. Ceea ce înseamnă că am putut să ne bucurăm din plin, cu mic cu mare, de fiecare activitate, fără să ne plângem de frig. Dacă la început mă speriasem că trebuie sa investesc o mică avere în îmbrăcămintea necesară, pentru că toți recomandau branduri care mai de care mai costisitoare, după ce am studiat temeinic, m-am convins că ne putem păzi de gerul arctic și năpraznic cu haine și încălțări de la Decathlon. Și tare bine ne-au prins, fără să ne coste o geacă salariul minim sau mediu pe economie. La o temperatură medie de -15 grade, am prins cel mai puțin -23, n-am simțit deloc frigul. Nici la picioare, nici la corp. Ai nevoie, ce-i drept, de minim trei straturi de haine, dar cu alegerile potrivite, n-ai bătăi de cap.

În a doua zi, ne formasem deja un întreg ritual pentru ieșirea din casă. Îmbrăcatul dura cam 20 de minute, aveam un dulap întreg de pus pe noi. Și trebuia să ne îmbrăcăm pe rând, pentru mai multă eficiență. Cine era primul gata, ieșea afară și îi aștepta pe ceilalți. Eu rămâneam ultima, după ce terminam totul de pregătit.

La interior e cald și bine, ca și la noi, așadar vă recomand ca pe dedesubt să aveți un strat de haine în care să nu vă fie jenă să vă dezbrăcați. Credeți-mă, veți avea nevoie, la o diferență de 40 grade între afară și înăuntru. Și nu e deloc plăcut și nici comod să iei cina în costum de schi. Când intram la masă, scoteam două rânduri de haine și rămâneam în colanți și tricou. Pentru că, în general, nu mă împac prea bine cu căldura, eram pregătită deja pentru schimbările mari de temperatură dintre interior si exterior.

În ultima zi, deja ma obișnuisem cu frigul extrem, iar pe sub geaca foarte groasă aveam doar tricoul. Așa că i-am înțeles pe localnici de ce, la -10 grade, stăteau doar în hanorac și geacă cu fermoarul desfăcut, fără căciulă, fular sau mănuși.

Și cum puteam să trec mai departe fără să scriu ceva și despre apă! Noi când plecăm de acasă, avem tot timpul în geantă o sticlă cu apă. Cald, frig, nu contează, noi fără apă nu plecăm de acasă. Iar ca să fiu sigură că nu-mi îngheață apa în sticlă, mi-am luat în bagaj un termos mic. Și când plecam de la hotel, încălzeam apă în fierbător, umpleam termosul, și uite așa am rezolvat problema!

 

Acasă la Moș Crăciun

Să trecem puțin și la ce poți face în Laponia. Noi am rezervat mai toate activitățile în avans de acasă. Însă vă recomand să le cumpărați direct de-acolo. Poate fi chiar mai ieftin și, în plus, ai o ofertă mai largă de servicii. Ne-am împărțit vacanța în două: primele 3 zile le-am petrecut în Rovaniemi, iar ultimele 4, în Levi. Am cumpărat excursiile din Rovaniemi prin Wonderlapland și pe cele din Levi prin agenția Scandinavian Travel Group.

Mi-a plăcut Rovaniemi, dar Levi m-a curerit iremediabil. E mic, liniștit și cochet. O versiune fără aglomerație a Poienii Brașov. Deși vin turiști de pe tot mapamondul, iar decembrie e luna cea mai aglomerată a anului în țara lui Moș Crăciun, nu am simțit deloc agitația și aglomerația de pe Valea Prahovei.

În Levi ne-am cazat chiar lângă agenție și i-am vizitat în repetate rânduri pentru fel și fel de întrebări. M-au cucerit toți cei de acolo, calzi și zâmbitori, prietenoși de parcă copilărisem împreună. A doua vânătoare de auroră am cumpărat-o din agenție, după ce mi-au explicat toate activitățile disponibile pentru ziua respectivă, avantaje și dezavantaje pentru fiecare în parte, precum și diferențele dintre ele. Informații pe care nu aveam cum să le aflu dacă aș fi rezervat aceeași activitate online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *