Îmi amintesc și acum de primele nopți alături de puiul nostru! Pe cât de mare erau bucuria și emoția, pe atât de mare era neliniștea că viața bebelușului nostru depinde de noi și de priceperea noastră. Mi-era atât de teamă să nu pățească ceva, încât în primele nopți n-am dormit deloc. Stăteam lângă pătuțul ei și îi urmăream fiecare respirație, fiecare tresărire, fiecare mișcare. Mă panicam de fiecare dată când aveam impresia că nu respiră. Și mă străduiam să stau trează tot timpul cât ea dormea, ca să mă asigur că respiră. Și dormea! În primele zile, dormea, că doar cam asta face un bebeluș de doar câteva zile!
Dar în scurt timp și-a schimbat programul de somn. Și mi-am dat seama totuși, în curând, că nu e deloc eficient ce făceam, nu mai știam nici cum mă cheamă de obosită ce eram. Am început să dorm lângă ea, dar tot mă trezeam la fiecare sunet de-al ei. Atâta doar că, așa cum au bebelușii obiceiul, nu prea țin cont de programul nostru, al adulților, și nu prea iau în calcul că noaptea ar trebui să dormim și noi sau că avem o mulțime de lucruri de făcut. Așa că toată casa își făcuse programul după al Mariei. Adică dormeam, dar, mai mult nu. După două săptămâni, eram deja epuizați. Iar după o lună, simțeam că încep să cedez de la atâta oboseală.
Într-o seară, vorbeam la telefon cu nașa mea, care avea ceva experiență în avans față de mine. Fetița ei este cu doi ani mai mare decât Maria. Și îi spuneam că ne e foarte greu pentru că nu doarme. Și atunci a venit revelația!
Cartea care m-a lăsat să dorm
Mi-a spus că și ei au avut aceeași problemă cu Angy, fetița lor, pe când era mai mică. De fapt, nici nu-i pot spune problemă, pentru că toți bebelușii au cam același program de somn, mai ales în primele luni.
Și au găsit rezolvarea într-o carte: Programul de 90 de minute de somn pentru bebeluși – Urmați ciclul natural de odihnă al copiilor, scrisă de dr. Polly Moore.
Mi-a explicat pe scurt despre ce e vorba, pentru că nu mai aveam răbdare până ajungea cartea la noi. Dar m-a pus în temă că e nevoie de timp, că e vorba de un proces de durată, să nu mă aștept la rezultate din prima noapte.
Și m-am pus pe treabă! Pe scurt, funcționează cam așa: a doua zi de dimineață, mi-am notat ora la care s-a trezit. Trebuie reținută cât mai exact, la minut. Pentru că ai la dispoziție o marjă de doar 5 minute. Apoi, după ce trec 45 de minute (în cazul copiilor mici) sau multiplu de 45 ori 90 de minute (în cazul copiilor mai mari sau al adulților, pentru că funcționează la fel de bine și la adulți), din nou la somn! Cu maxim 5 minute înainte sau după. Zis și făcut!
După cum spuneam, a doua zi de dimineață mi-am notat exact ora la care s-a trezit. N-am încercat în timpul zilei, dar am calculat multiplu de 45 de minute, iar seara am pregătit-o de culcare la ora potrivită. Nu mă așteptam la minuni din prima noapte, dar eram convinși că va funcționa și eram dispuși să încercăm. Am fi încercat orice promitea să dea roade! Nu știu dacă este o modalitate infailibilă sau dacă funcționează doar la unele persoane. Cert este că la noi a funcționat din prima! Nu mi-a venit să cred! A fost mai mult decât mă așteptam, mai mult decât visam! Din prima noapte a dormit 12 ore legat! Am trezit-o eu să-i dau să mănânce și a adormit la loc. Iar de atunci, a dormit în fiecare noapte câte 12 ore, cu pauză de masă. A fost mai greu în timpul colicilor sau când i-au ieșit dințișorii, dar în rest, n-am avut probleme! A funcționat din plin! Acum are 9 ani și de-atunci, de când avea o lună, n-am mai avut niciodată probleme cu somnul!
Soluția salvatoare
I-am povestit nașei mele și nu i-a venit să creadă! Mi-a zis să mă pregătesc că probabil doar la început e așa, dar uite că, spre surpriza noastră și a tuturor celor cărora le povesteam, a funcționat de fiecare dată. Iar în scurt timp, nici n-a mai fost nevoie să țin cont de intervalul de 45 de minute, pur și simplu și-a reglat singură somnul! Așa că cel mai bun sfat pe care vi-l pot da legat de somnul bebelușilor, pentru cei care vă confruntați cu nopți nedormite, este acesta: citiți cartea Programul de 90 de minute de somn pentru bebeluși și puneți-o în aplicare!
Funcționează incredibil de repede! Pentru noi, cel puțin, a fost soluția salvatoare! Și de fiecare dată când întâlnesc o mămică ce se plânge din cauza faptului că bebelușul ei nu doarme cât ar trebui, se trezește de multe ori peste noapte sau este foarte agitat, îi povestesc despre această strategie. Dacă și tu te numeri printre mămicile care au nevoie de mai mult somn, încearc-o și tu! Poate va funcționa și la tine!